Medan Moderaterna samarbetar med Sverigedemokraterna på hemmaplan är situationen en annan i EU-parlamentet. Där är det i stället socialdemokrater och liberaler i S, C och L man hellre gör upp med. Samma SD-skepsis gäller också för Kristdemokraterna. För att samarbeta även på EU-nivå kräver Moderaterna att SD blir ”ett konstruktivt Europaparti”.

Moderaterna och Kristdemokraterna ingår i den liberalkonservativa gruppen EPP, Europeiska folkpartiet, och tillsammans med S, C och L bildar man den majoritet som beslutar om det mesta i EU-parlamentet. I valet om en månad väntas de nationalkonservativa partierna och grupperna dock växa och inom EPP talas det om ett potentiellt samarbete med dessa i stället.

För att Moderaterna skulle närma sig Sverigedemokraterna även i EU-parlamentet ställer partiets toppkandidat Tomas Tobé flera krav, bland annat att SD måste bli tydligare i sitt stöd till Ukraina och i sin kritik mot Ungern.

– Jag tycker det är viktigt att sätta upp ett antal gränser. Du måste vara för stödet till Ukraina. Du kan inte nedmontera rättsstaten, och du måste vara ett konstruktivt Europaparti, säger han till Expressen.

Meloni godkänd

Sverigedemokraterna ingår i de nationalkonservativa gruppen ECR, Gruppen Europeiska konservativa och reformister. Där ingår även det polska partiet Lag och rättvisa (PiS) som fram till nyligen styrde Polen och Viktor Orbans Fidesz kan ansluta.

Enligt Tobé gör detta att man hellre tittar på enskilda partier som man ”upplever skulle kunna bidra positivt” i frågor som migration och brottslighet. Ett sådant exempel är Giorgia Melonis parti Fratelli d’Italia.

Hundvisslande om Swexit

Tobé säger sig inte utesluta samarbete med SD på EU-nivå, men då måste de ”visa att de lever upp till ett antal grundläggande principer i Bryssel”.

– Jag skulle vilja se ett mer konstruktivt Sverigedemokraterna på plats i Bryssel. För där har de snarare hållit presskonferenser med Le Pen och Fidesz i stället för att vara med och förhandla fram en ny migrationspolitik, säger Tobé.

– Jag vill inte ha fler utspel från Jimmie Åkesson där han talar om att det finns en gräns för stödet till Ukraina. De måste också vara beredda att vara tuffa mot Ungen när det kommer till nedmonteringen av rättsstaten. Och de måste överge det här hundvisslandet om Swexit.

Rödgrön politik

Sverigedemokraternas toppkandidat Charlie Weimers kommenterar Moderaternas SD-skepsis och konstaterar att deras samarbete vänsterut lett till mer rödgrön politik på ett flertal områden.

”Personligen tror jag att högerväljare vill ha högerpolitik. Men de kommer inte att få det om de röstar på M”, skriver Weimers.

Även Jimmie Åkesson reagerar: