I en ledare publicerad på torsdagsmorgonen går Susanna Kierkegaard till attack mot Sverigedemokraterna och partiets riksdagsledamot Martin Kinnunen. Skälet är att Kinnunen i en EU-debatt mellan partiledarna i riksdagen i veckan påpekade att EU kommer tvinga svenska husägare till dyra renoveringar, något som Socialdemokraterna röstade ja till i EU-parlamentet.

”SD ljuger om EU:s ’tvångsrenoveringar'” skriver Aftonbladet i ledaren där man, som SD:s EU-parlamentsledamot Charlie Weimers konstaterar, attackerar Sverigedemokraterna i stället för att granska hur Socialdemokraterna agerat i frågan.

LÄS ÄVEN: EU tvingar svenska villaägare klimatrenovera för miljonbelopp

Vidare skriver Weimers att då det nästa år är EU-val är det viktigt att väljarna vet vad de får när de lägger sin röster, och att man med Socialdemokraterna får parlamentariker som inte tar någon som helst hänsyn till vanligt folks boendekostnader.

Andersson tog inte replik på Kinnunen. Hon duckade. Istället följde Aftonbladet idag upp med en typiskt vinklad artikel om ”att Kinnunen ljuger”. Om vad kan man undra? Förhandlingar om den exakta utformningen pågår fortfarande. Dessa kan gå åt rätt håll. Då kan notan bli lägre än de belopp Kinnunen nämnde. Kanske blir det inte fullt så smärtsamt för vanligt folks ekonomi som Socialdemokraterna i EU-parlamentet ville och EU-kommissionen föreslagit.

Den enda gång Andersson berörde frågan under debatten avfärdade hon det hela med anklagelser om ”att Sverigedemokraterna vill att vi ska vara fortsatt beroende av Putins olja och gas för att värma upp våra hem.”

[…]

Faktum är att Socialdemokraterna röstade för Europaparlamentets förslag om tvångsrenoveringar som var värre än Kommissionens förslag. Och ingen socialdemokratisk parlamentariker har sagt att de ändrat sin linje. Alltså står de kvar vid kravet på tvångsrenoveringar, något Magdalena Andersson inte dementerade i riksdagsdebatten. Vi har all rätt i världen att belysa hur Socialdemokraterna röstar mot vanliga medborgares intressen. Och det kommer vi att göra.