På måndagen kommenterade Sverigedemokraternas partiledare valresultatet. Jimmie Åkesson är besviken. ”Faktiskt närmast en chock”, skriver han.

Det är i ett inlägg på plattformen X, tidigare Twitter, som Åkesson börjar med att rikta ett tack till alla tusentals sverigedemokratiska valarbetare som har kämpat i valrörelsen.

SD-ledaren tackar även alla de hundratusentals väljare som valde att rösta på Sverigedemokraterna i EU-valet.

När Valmyndigheten presenterade valresultatet rörande det andra största partiet visade SVT en tvillingbild mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna.

M tog den platsen och därefter väntades resultatet för det tredje största partiet gå till SD – men det blev inte SD utan Miljöpartiet.

Ett tapp på över två procentenheter för SD jämfört med EU-valet 2019 – en chock för Jimmie Åkesson och många andra SD-väljare.

”Innan jag kommer in på ljusglimtarna med gårdagens valresultat, för det finns sådana, kan jag konstatera att Sverigedemokraternas resultat, när det kommer till procentandel av rösterna, var en besvikelse. Faktiskt närmast en chock. För mig själv och för väldigt många andra”, skriver Åkesson.

Ska analysera valet

SD-ledaren skriver även att EU-valet är ett svårt val för partiet.

”Det är väldigt många av våra potentiella väljare som inte tycker det är värt att gå och rösta i detta val. Tyvärr.”

Men i år var det ett generellt lågt valdeltagande. Nästan hälften av väljarna i Sverige röstade inte i EU-valet.

”Nästan hälften av Sveriges röstberättigade valde att inte använda sin röst i detta EU-val. Det är ett demokratiskt svaghetstecken som berör hela det svenska samhället, inte bara vårt parti. Det kommer att finnas mycket att fundera på, mycket att djupdyka i och kanske också mycket att säga.”

LÄS ÄVEN: SD största parti i EU-skolvalet

På måndagen påbörjade SD:s partistyrelse arbetet med eftervalsanalysen.

”Den kommer att bli en viktig grund för sverigedemokratiska framgångar som ännu ligger framför oss.  Idag, och en tid framöver, är en tid för eftertanke och analys, och inte för stora ord och snabba slutsatser. Något vi dock kan konstatera, utan vidare analys, är att gårdagens resultat inte är ett odelat misslyckande.”

Ljusglimtar

Men Åkesson ser även ljusglimtar efter söndagens kalldusch. Partiet behåller sina tre mandat i Europaparlamentet.

”Det känns väldigt bra att det är så, att det resultat som av många beskrivs som en brakförlust, i praktiken inte är någon materiell förlust överhuvudtaget. Jag är dessutom övertygad om att den nya sverigedemokratiska delegationen i EU, under veteranen Charlie Weimers ledning, kommer att göra ett riktigt bra jobb i det nya politiska landskap som valresultatet innebär för Europa som helhet.”

SD-ledaren uppmärksammar även att vänsterliberala partigrupper i Europaparlamentet tappar kraftigt. Detta ”till förmån för grupper och partier som har en mycket mer sund inställning i många frågor”.

”Även vår egen partigrupp växer kraftigt och är nu betydligt starkare än innan valet.  Vår möjlighet att påverka unionen i en bättre riktning har således förbättrats betydligt.”

LÄS ÄVEN: Nyval i Frankrike efter stora framgångar för nationalkonservativa

Åkesson avslutar inlägget med att partiet kommer resa sig.

”Sist men inte minst.  Vi är Sverigedemokraterna, vi tar smällar. Det är vår själ. Vi tar smällar, vi reser oss upp, och vi fortsätter framåt. Om och om igen.  Det kommer vi att göra även den här gången, var så säkra”.

LÄS ÄVEN: SD största parti i EU-skolvalet