Klara Teoretiska Gymnasium i Göteborg trodde att elevansökningarna skulle strömma in som aldrig förr om man slog ett slag för klimatet genom att byta matsedel i ”bamba” till en helvegetarisk sådan. Det blev tvärtom – antagningssiffrorna rasade som en sten.

Nu återinför man köttet och fisken på menyn. För att skyla över felbedömningen och misslyckandet hävdar rektor Robert Rosendahl att skolledningen lyssnat på ”elevdemokratin”. De flesta är dock övertygade om att elevflykten var det som fällde avgörandet.

Protester redan från början

Redan från början fanns signaler om att beslutet att haka på den klimatpolitiskt vegetariska kosttrenden skulle sluta i katastrof. Många elever klagade men skolledningen valde att köra över dem och ta bort kött och fisk ändå.

Då var det inte tal om någon elevdemokrati när 82 procent av eleverna ville ha kvar köttet och fisken. Många menar därför att det knappast är någon plötsligt utväxt demokratisk ryggrad som gett sig till känna nu.

Men när elevunderlaget sviker och skolans intäkter därmed sjunker är det inte lika roligt att stoltsera med att ligga i grön framkant. Get woke, go broke, som man säger i USA om liknande satsningar som slutat i haveri.

Från kollektivt tvång till individuell frihet

Vegetariskt blir nu som tidigare ett alternativ för den som av eget fritt val vill avstå animaliska livsmedel. Detta i motsats till att tvinga samtliga elever att äta växter som man gjort de senaste åren.

Att den vegetariska menyn varit fantasilös och ensidig och fraktad till skolan från ett industriellt storkök har också bidragit till fiaskot. ”Man får kikärtsbiffar ena dagen och kikärtsnuggets den andra”, säger en av de missnöjda eleverna.

Motreaktion på veggohysteri

Panerad fisk blir den första icke-vegetariska rätten som återinförs på matsedeln. Sedan fyller man på vartefter.

Rektor Rosendahl tror att många har ledsnat på den veggohysteri som rådde för några år sedan. Idag har det kommit en motreaktion.