Då det stod klart att nationalkonservativa Rassemblement National kom etta med ett dubbelt så högt stöd än Emmanuel Macrons koalition Besoin d’Europe i söndagens EU-val, utlyste presidenten nyval som ska hållas reda i slutet av månaden. Nu visar en ny opinionsmätning inför nyvalet att Macron riskerar förlora makten.

Den första opinionsmätningen efter beskedet om nyval visar att Rassemblement National skulle få en relativ majoritet mellan 235 och 265 platser, medan Macrons parti bara skulle få 125 till 155 platser.

Mätningen kom dock innan nyheten om att Rassemblement National och liberalkonservativa Les Républicains vill bilda en allians tillsammans med målet att försöka bilda en center-höger-regering.

– Vi säger samma saker så låt oss sluta hitta på en inbillad opposition, säger Les Républicains partiledare Eric Ciotti.

– Detta är vad den stora majoriteten av väljarna vill ha, tillade han.

LÄS ÄVEN: Nya EU-parlamentet kan skrota förbudet mot bensinbilar

Även om Marine Le Pen inte längre är partiledare, en roll som numera innehas av Jordan Bardella, ses hon ändå som minst lika viktig för Rassemblement National.

Hon berömmer vad hon kallar Ciottis ”modiga val” och ”ansvarskänsla” och sa att hon hoppades att ett betydande antal personer i Les Républicains skulle följa honom.

Samtidigt finns det vissa inom Ciottis parti som inte alls vill ha något samarbete med Le Pen och krav på hans avgång har framförts.

En stor chansning

Samtidigt meddelar nationalisten Eric Zemmour att han inte kommer att ställa upp som kandidat i det kommande parlamentsvalet utan i stället ger sitt stöd till Le Pen som han hoppas ska kunna få ett stopp på folkutbytet.

Analytiker har kallat Macrons beslut att hålla ett nyval en stor chansning som kan leda till att Marine Le Pen kommer till makten, vilket skulle resultera i en radikal maktförskjutning i EU. Trots att det inte handlar om presidentvalet kan Macron få stor press på sig att avgå om Le Pen får absolut majoritet i parlamentet.

Den första omgången av det franska parlamentsvalet hålls den 30 juni och den andra omgången den 7 juli.

LÄS ÄVEN: Myndighetschef i TV4: ”Jag hoppas Macron kommer vinna”

På onsdagseftermiddagen meddelas att de som varit emot Eric Ciottis val att alliera sig med Le Pen fått gehör för sina avgångskrav och han utesluts ur partiet.