Israeliska soldater tog sig vid lunchtid på onsdagen in på Al Shifa-sjukhuset i Gaza. För att leta efter Hamas-terrorister, hävdar den israeliska militären. ”Sjukhus är inte ett slagfält”, menar FN i ett uttalande.

Al Shifa-sjukhuset är Gazaremsans största sjukhus. I decennier är det hit palestinier vänt sig med sina svåraste åkommor. Och sedan det Hamas-ledda palestinska terrordådet mot Israel den 7 oktober har sjukhuset kommit att bli ett ljus i mörkret för Gazaborna. Bokstavligt talat.

Medan resten av miljonstaden blivit allt mer strömlös, har sjukhusets reservgeneratorer lyst upp sjukhusområdet nattetid och sett till att viktig utrustning fortsatt att fungera. De utländska nyhetsbolagen har riktat sina kameror mot sjukhuset, stadens enda ljusa punkt, när solen gått ned.

Al Shifa-sjukhuset som enda ljuspunkt i ett kolsvart Gaza strax efter den israeliska markinvasionen. Foto: Reuters/Youtube

Israeliska trupper på sjukhuset

Al Shifa-sjukhset ligger i norra Rimal, som tidigare sågs som Gazas mest exklusiva stadsdel. De senaste veckorna har israeliska trupper ryckt fram mot sjukhusområdet från två håll i takt med att allt större delar av Gaza lagts under israelisk kontroll.

Och i lördags försvann till slut strömmen även här när bränslet till den sista rerservgeneratorn tog slut. Samtidigt rasade strider alldeles i närheten mellan israeliska soldater och palestinska styrkor.

Situationen i Gaza. Bild: ISW

Vid lunchtid på onsdagen tog sig slutligen israeliska soldater in på sjukhuset.

”Israeliska militären fortsätter att genomföra insatser på ett målmedvetet sätt på en del av Al Shifa-sjukhusets område där de letar efter Hamas infrastruktur och dess terrorister”, hette det i ett officiellt israeliskt uttalande.

En händelse som fick Förenta nationerna att protestera.

”Sjukhus är inte ett slagfält”, sade FN:s nödhjälpschef Martin Griffiths i ett uttalande. Griffiths har tidigare även påpekat att ”Hamas inte får använda en plats som en sjukhus som sköld för sin verksamhet”.

Byggdes av Israel

Den israeliska militärens intresse för Al Shifa-sjukhuset är inte helt obefogat. Sjukhuset har en hundraårig historia. Det var ursprungligen en brittisk armébarack på 1920-talet innan det omvandlades till sanatorium 1946. Under de år Gazaremsan kontrollerades av Egypten utvecklades Al Shifa till Gazas centralsjukhus.

Men dagens moderna Al Shifa-sjukhus är byggt av Israel, ritat av israeliska arkitekter, i början av 80-talet. Det var då ett toppmodernt sjukhus, jämförbart med de främsta sjukhusen i Israel. Innan den första palestinska intifadan, som bröt ut några år senare, gick den israeliska politiken ut på att israeler och palestinier, judar och araber, kunde samexistera sida vid sida.

Under en del av sjukhuset passade israelerna på att bygga en större källare med förråd och kontorsutrymmen. Men det uppges även husera en säker operationssal och olika tunnlar. Liknande finns även på exempelvis Södersjukhuset i Stockholm, som kan tas i bruk i händelse av krig. Det fanns på 80-talet ännu inga planer på att lämna Gaza.

Allt sedan Hamas tog kontroll över Gazaremsan 2007 har Israels militär befarat att den förmodat bombsäkra anläggningen, under sjukhusområdet, tagits över av terrorgruppen, byggts ut, och används som dess kommandocentral.

Israelisk video som påstås visa Hamas terrorcentral.