Redan för 7-8 år sedan förstod man att högtrycksturbinerna på Ringhals 4 inte fungerade optimalt och i samband med fjolårets revision kunde man äntligen åtgärda detta. Justeringen resulterade i en ökad elproduktionen med ström motsvarande årsförbrukningen hos 6 000 villor.

Ringhals kärnkraftverk består i dag av två block som fortfarande är i drift, Ringhals 3 och 4. 2019 respektive 2020 stängdes Ringhals 1 och 2 efter rödgröna beslut.

För att driften ska fungera optimalt krävs också att varje del av systemet presterar optimalt – inklusive skovlarna inne i högtrycksturbinerna. Sedan Vattenfall genomförde en effekthöjning av reaktorn 2015 har dessa dock inte varit optimalt trimmade med resten av systemet i Ringhals 4.

LÄS ÄVEN: Miljöpartiets nya språkrör: Det blir ingen ny kärnkraft i Sverige

Trots att problemet varit känt länge var det först i fjol som man fick möjlighet att göra något åt saken. Detta beror på att högtrycksturbinen endast gås igenom vart tolfte år.

När det väl var dags ersattes delar av högtrycksturbinernas skovelbärare och skovlar. De nya skovlarna har en annan vinkel än de tidigare vilket innebär att de tar emot mer av ångan, vilket i sin tur gör så att Ringhals 4 nu producerar 15 megawatt mer – det motsvarar elförbrukningen hos 30 000 lägenheter eller 6 000 villor.

Idén föddes 2018

I årets genomgång av högtrycksturbinerna på Ringhals 3 kommer man att göra samma sak även där och man räknar med en ökad produktion motsvarande förbrukningen hos 2 000 villor eller 10 000 lägenheter.

Det var redan 2018 som Lars Ewald, turbinspecialist på Ringhals, började klura på lösningen.

– Det har blivit väldigt bra – precis som vi ville, säger han till Hallands Nyheter.

LÄS ÄVEN: Rödgrön nedläggning av kärnkraft ”stort misstag”