Helgens EU-val blev en enorm framgång för många av de stora europeiska ländernas nationalkonservativa partier och resultatet kommer att leda till en helt ny situation i EU-parlamentet. Ett av dessa länder är Italien där premiärminister Giorgia Melonis regerande parti fick ett starkt stöd.

Meloni befäster sin starka position med nästan 30 procent av rösterna och förstaplatsen för hennes parti Fratelli d’Italia i söndagens EU-val. Det är en fyrdubbling jämfört med EU-valet 2019 och en ökning med två procentenheter jämfört med parlamentsvalet för två år sedan. Detta ger partiet 24 mandat, en ökning med 14 stycken.

Under Melonis segertal sa hon att vänstern faller medan högern är uppåtgående i Italien och över hela Europa.

– Vänstern såg högerns frammarsch men kunde inte stoppa det, sa hon.

Meloni betonade att den regering hon leder fann landet i en extremt svår situation när den tillträdde, med en ännu mer komplicerad internationell situation.

LÄS ÄVEN: Nyval i Frankrike efter stora framgångar för nationalkonservativa

– Vår strategi har alltid varit att tala sanning och göra vad vi måste göra för landet. Italienarna förstod det, fortsatte hon

Sedan 2022 har trepartskoalitionen bestående av Fratelli d’Italia, Forza Italia och Lega fortsatt att växa sig starkare, tillade Meloni.

– Jag är stolt över att representera den starkaste regeringen i G7 och i Europa som tjänstgörande president.