1977 skickade Nasa upp Voyager 1. Den obemannade rymdsonden är det av människan tillverkade föremål som befinner sig längst bort från jorden. I slutet av förra året verkade det som att Voyager gjort sitt, men efter en lösning skickar den åter igen användbar data.

Voyager 1 befinner sig omkring 24,3 miljarder kilometer från jorden i det som kallas interstellära rymden. I november började sonden skicka tillbaka obegriplig kod vilket förbryllade supportteamet på jorden.

I mars lokaliserade Nasas personal problemet i rymdfarkostens flygdataundersystem (FDS) som paketerar vetenskapliga och tekniska data innan de skickas tillbaka till jorden.

Teamet tog fram ett smart hack för att väcka liv i Voyager, något som beskrivs som ett mindre mirakel med tanke på sondens ålder och långsiktiga hälsoutsikter.

Man började dela upp den skadade koden i sektioner och lagrade dem på olika platser i FDS. Processen gick allt annat än snabbt då en signal tar 45 timmar att ta sig till sonden och tillbaka.

Framgångsrik metod

Ett första försök med metoden har redan visat sig vara framgångsrik och gör det möjligt för forskare att kontrollera sondens hälsa och status för första gången på fem månader, något som kan förlänga den flera decennier gamla rymdfarkostens liv.

Under de kommande veckorna kommer teamet att flytta och justera de andra berörda delarna av FDS-mjukvaran, dessa inkluderar de delar som kommer att börja returnera vetenskapliga data.