Siffror från 2021 visar att obalansen i jordens energi har fördubblats sedan 2005. Detta rapporteras av bland andra Nasa. Det finns en växande obalans i hur mycket energi jorden tar emot och avger tillbaka.

Jorden behåller mer värme än tidigare. Solstrålar kommer in och mindre av energin försvinner ut igen.

– Det har varit mycket debatt om vad som driver ökningen av energiobalansen mätt av satelliter. Det har skett en enorm ökning, säger Øivind Hodnebrog, klimatforskare vid CICERO Center for International Climate Research.

Hodnebrog har bidragit till en ny studie av orsakerna och det visar sig att renare luft kan förklara 40 procent av ökningen. Energibalansen är som jordens energibudget, förklarar han.

Sedan år 2000 har satelliter mätt hur mycket strålning från solen som kommer in i jorden och hur mycket strålning som släpps ut i rymden. Detta menar han borde vara i balans så att klimatet inte förändras.

Strålningen som kommer från solen är oförändrad, förutom mindre förändringar genom solcyklerna, men jorden fångar och behåller mer energi än tidigare.

Växthuseffekten inte hela förklaringen

Den främsta orsaken till detta är enligt Hodnebrog växthuseffekten med en ökning av växthusgaser som koldioxid och metan men det kan inte förklara hela ökningen.

I studien använde Hodnebrogs team fyra av de senaste klimatmodellerna som också användes av FN:s mellanstatliga panel om klimatförändringar. Det visade sig att mindre luftföroreningar spelar en betydande roll.

Då man använde modelldata och jämförde dem med satellitmätningar var man tvungna att inkludera en minskning av partikelutsläppen för att matcha satellitmätningarna.

Sedan tidigare har man fastställt att svavelpartiklar och vissa andra typer av luftföroreningar kyler planeten.

– En del av uppvärmningen har maskerats av utsläpp av kylande partiklar. Det beror på att de är ljusa och reflekterar solstrålningen. De får också molnen att se vitare ut, säger Hodnebrog.

Omedelbar effekt

Den kylande luftföroreningen kommer främst från industri och koleldade kraftverk och under det senaste århundradet ökade utsläppen av dessa kylande partiklar.

Partiklar har en kort livslängd i atmosfären och stannar kvar där i bara några dagar. När färre släpps ut har det en omedelbar effekt på hur mycket värme som når jorden.

Renare luft kan förklara så mycket som 40 procent av den ökade energiobalansen på planeten, fann forskarna.

– Vi förväntade oss att se denna övergång från en kylande till värmande effekt från partiklarna. Men det var förvånande att det haft så stor effekt under de senaste 20 åren eller så, säger Hodnebrog.

Partiklarna orsakar inte i sig uppvärmning, snarare är det försvinnandet av deras kylande effekt som är anmärkningsvärt.

Hodnebrog anser inte att världen ska sluta förbättra luftkvaliteten.

– Dålig luftkvalitet är ett stort problem idag, vilket leder till flera miljoner ytterligare dödsfall globalt varje år. Det är väldigt viktigt att städa upp det här. Samtidigt är det viktigt att minska växthusgaserna så mycket som möjligt, säger han.

Energiobalans ger varmare klimat

Den främsta orsaken till energiobalansen är enligt forskarna växthusgaser och energiobalansen är anledningen till att klimatet blir varmare.

– När du har mer energi som kommer in än ut, är jordens svar att höja temperaturen. Temperaturen kommer att stiga tills energibudgeten är i balans igen och vi når en ny jämvikt, säger han.

90 procent av den extra energin absorberas dock av havet men en uppvärmning av haven tar tid.

Har förbättringen av luftkvaliteten redan bidragit till att driva upp den globala medeltemperaturen? Forskarna kan inte kvantifiera detta ännu då det finns en fördröjning mellan ökningen av energiobalansen och förändringen i temperatur, enligt Hodnebrog.

– Men de minskade partikelutsläppen kommer med tiden att leda till en ökning av marktemperaturen på jorden, i samma utsträckning som de redan har lett till avkylning, säger han.