Igår röstades den så kallade könstillhörighetslagen igenom av riksdagen – trots stort internt motstånd inom inte minst Moderaterna. Endast en av ledamöterna vågade gå emot partipiskan – Ellen Juntti. Nu riskerar hon repressalier.

Den nya lagen innebär att åldersgränsen för att få byta juridiskt kön sänks från 18 till 16 år. Dessutom slopas kravet på en medicinsk utredning innan könsbyte görs.

Lagändringen införs trots stort folkligt motstånd. Enligt en mätning från Demoskop stöds den nya lagen av en femtedel av väljarna. Bland dem som röstat på något av partierna i regeringssamarbetet är stödet för lagen endast sex procent.

”Det noterade jag”

Även bland de moderata riksdagsledamöterna rapporterades det inför omröstningen om ett stort motstånd mot lagändringen. Ändå röstade ledamöterna för den vid gårdagens omröstning. Med ett undantag – Ellen Juntti som tillsammans med Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas ledamöter röstade emot.

– Det noterade jag, säger Mattias Karlsson, Moderaternas gruppledare i riksdagen, till Samnytt.

Efter omröstningen sade Karlsson till Dagens Nyheter att han kommer ha ett samtal med Juntti med anledning av hennes nej-röst. Han vill dock inte avslöja något om innehållet i det samtalet för Samnytt.

– Jag kommer inte kommentera våra interna samtal, säger han.

”Klart jag är besviken”

Den moderate gruppledaren berättar att han är besviken på Ellen Juntti.

– Det är klart att jag är besviken över att inte alla följde gruppens demokratiskt fattade beslut. Jag har inte ändrat åsikt sedan igår om det, säger han.

Har du satt dig ned och pratat med henne än?

– Jag vill inte kommentera det. Det är en intern process som jag får återkomma till senare.

Kan det bli några konsekvenser? Hur pass allvarligt anses det här vara? Kan det bli tal om att uteslutas ur partiet för att hon röstade annorlunda?

– Orsaken till varför jag ville sätta mig ned är för att förstå vad det är som har hänt, och det är därför jag behöver ha ett samtal. Det beror lite på orsaken bakom att man röstar emot det som vi har fattat beslut om.

Efter att ha svarat på den frågan avbryts samtalet. Mattias Karlsson svarar inte när Samnytt försöker ringa upp igen.

Även S-politiker

Ellen Juntti var inte den enda som trotsade partipiskan. Socialdemokraten Patrik Björck röstade även han nej till att byta kön på barn, och utan medicinsk utredning.

”Jag tycker att det är bra att det finns en möjlighet att byta juridiskt kön för dem som efter en noggrann utredning anses behöva det. Jag tycker inte att det är rimligt att man kan välja vilket juridiskt kön man skall ha”, resonerade han på det sociala mediet X i söndags.

”Jag tycker att sjukvården skall erbjuda behandling med hormoner och eller kirurgi för de som behöver det. Men man skall vara ärlig med att i rent biologisk mening har man det kön man är född med”, fortsatte han.

Faksimil

Även Elsa Widding, tidigare sverigedemokrat men numera partilös, röstade nej.

Ett 20-tal riksdagsledamöter var frånvarande vid gårdagens omröstning. Bland dem nio moderata och nio socialdemokratiska ledamöter.

Samnytt har sökt Ellen Juntti och Patrik Björck.