På söndagen höll Sverigedemokraterna valvaka i centrala Stockholm och dit hade partiet även bjudit in vänsterliberal media för att bevaka stämningen inför valresultatet. Det slutade med en häxjakt efter att Gigi D’agostino eurodiscohit ”L’amour toujours” spelats för gästerna. Riksdagsledamot David Lång fångades när skämtsamt sjöng ”Ausländer raus” (utlänningar ut reds. anm.) till musiken. Nu tvingas David Lång bort från riksdagsuppdraget.

Det var på söndagskvällen som toppskiktet av Sverigedemokraterna samlades på restaurang Josefina på Djurgården för att i en festlig stämning invänta valresultatet i EU-valet 2024.

På plats i restaurangen fanns även etablissemangsmedia för att bevaka stämningen bland politikerna. Den vänsterliberala tidningen Expressen hade satt in en reporter bland politikerna i lokalen men även sett till att rusta upp med reportern David Baas på platsen för att kunna konfrontera.

När Gigi D’agostino eurodiscohit ”L’amour toujours” från 1999 spelades för gästerna gick Expressens reporter igång och började fråga vad SD-politiker tycker om låten. Ingen hade någon uppfattning.

Discolåten har fått stor spridning den senaste tiden och anklagats för att vara ”högerextrem musik”. Detta efter att det uppmärksammats i media att tyska ungdomar roat sig med att sjunga med i låten – men då med ramsor som ”Deutschland den deutschen” och ”Ausländer raus” (”Tyskland åt tyskarna” och ”Utlänningar ut”).

Samtidigt som Expressens reporter sökte svar från SD-politiker om discolåten skulle David Lång passera förbi medan han skämtsamt sjöng ”Ausländer raus”. Det fick reportern att hugga tag i politikern.

Riksdagsledamoten svarade med att fråga om reportern spelade in honom. Därefter lämnade han plötsligt valvakan.

Men när David Lång lämnade restaurang Josefinas på Djurgården stod David Baas och kameraman redo att förfölja honom.

– Ausländer raus. Varför sjöng du det, kräver David Baas att få veta.

Men där slutade inte häxjakten efter riksdagspolitikerns sång. Aftonbladet förföljde David Lång i lokaltrafiken i Stockholm.

– Hej, jag kommer från Aftonbladet och tänkte fråga varför du säger ”Ausländer raus”, säger reportern i tågvagnen.

SD skickar ut veteran

Efter mediedrevet mot David Lång kallade SD:s gruppledare i riksdagen, Linda Lindberg, in riksdagsledamoten för ett möte om händelsen.

På måndagskvällen meddelade partiet att David Lång ska lämna riksdagsuppdraget. Lång som varit medlem i SD sedan 1999 och tjänstgjort i riksdagen sedan partiets intåg 2010 ryker alltså på mindre än 24 timmar efter att ha sjungit ”Utlänningar ut” på en fest.

– David Lång har på min uppmaning valt att avsäga sig sitt riksdagsuppdrag. Han har suttit i riksdagen sedan vårt inträde 2010 och har gjort mycket bra för partiet. Det förringar inte hans omdömeslösa agerande under gårdagen, vilket han själv har förståelse för. Det är mot bakgrund av detta han väljer att lämna sin plats i riksdagen, skriver Linda Lindberg i ett pressmeddelande.

S nonchalerar drev

Sverigedemokraterna vek sig hastigt för Expressens drev med efterföljande häxjakt från övrig etablissemangsmedia. Händelsen kan jämföras med hur Socialdemokraterna hanterar mediedrev. Ett parti som nästintill aldrig viker sig för påtryckningar.

Ett exempel är Anders Ygeman (S). Han fick tillfälligt ”avgå” som inrikesminister efter skandalen på Transportstyrelsen juli 2017. Men sedan välkomnades han tillbaka i Stefan Löfvens regering 2019.

Ett annat exempel är år 2021 då Sveriges civilminister Ida Karkiainen (S) avslöjades för att ha en bakgrund i nazistiska kretsar och att det finns en på bild när hon gör nazisthälsning. Socialdemokraterna nonchalerade drevet och sedan var det glömt.

LÄS ÄVEN: Här gör s-ministern nazisthälsning

Ett nyare exempel är palestiniern Jamal El-Haj som tilläts medverka i Hamas-kopplade kretsar under 2023 utan att partiet såg något bekymmer med det.

El-Haj medverkade som talare på den europeiska palestinska konferensen i Malmö. En konferens som kopplas till Hamas. Men han avslöjades även delta på organisationens planeringsmöte inför konferensen.

LÄS ÄVEN: S-toppen Jamal El-Haj deltog på ”Hamas-konferensens” planeringsmöte

Istället för att skicka ut El-Haj såg S-toppar till att försvara riksdagsledamoten. Partiledare Magdalena Andersson försvarade honom både i riksdagen och i media under lång tid.

VIDEO: Se Anderssons gråt-teater i riksdagen

Det var först efter att en lång rad avslöjanden om Jamal El-Haj hade radats upp som Socialdemokraternas partiledning kände sig besvärade och agerade.

Ett avslöjande att palestiniern ska ha utövat påtryckningar på Migrationsverkets handläggare för att en kritiserad imam skulle få asyl med efterföljande drev. Där gick till slut gränsen för S.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Alla partier borde lära sig av Socialdemokraterna”