Om Sverigedemokraterna tar regeringsmakten efter nästa val planerar partiet att arbeta fram kraftfulla åtgärder mot invandrare som inte sköter sig i Sverige. Ett sådant förslag är att riva medborgarskap.

I en intervju med Göteborgs-Posten berättar partisekreterare Mattias Bäckström Johansson, tidigare energipolitisk talesperson, att SD aldrig igen kommer att agera stödparti på det sätt man har gjort i den nuvarande mandatperioden. Partiets målsättning är att sitta i regeringen efter nästa val.

LÄS ÄVEN: Regeringen: Minst ÅTTA ÅR för att få svenskt medborgarskap

Enligt Bäckström Johansson är den M-ledda regeringen alldeles för ”seg” att komma fram till lösningar i vissa frågor. Detta trots att Tidöpartierna skulle kunna få till ändringar betydligt snabbare genom att ta fram tillfälliga lagar och även skriva regleringsbrev till myndigheter.

– Det finns besvärande frågor som jag upplever en stress kring. Nu har vi ett starkt stöd i riksdagen för att genomföra vissa frågor som gäller straff, åtgärder mot gängkriminalitet och på migrationsområdet. Men det tar kanske tre år innan det går att få lagstiftning på plats, säger Bäckström Johansson till GP.

SD är besvärade över att regeringens arbete går långsamt eftersom att väljarna kommer att titta på resultatet av deras politik under mandatperioden. Bäckström Johansson menar att det är viktigt att kunna visa väljarna vad man åstadkommit och vad som har gett effekt för att inte tappa makten.

Riva medborgarskap

Ett nytt förslag som SD planerar att ta med sig till en framtida regeringsmakt är att personer som har invandrat till Sverige och erhållit svenskt medborgarskap – ska kunna fråntas det – om de bryter mot lagar eller på annat sätt sviker sin medborgerliga plikter. Det gäller även invandrare som klassas som säkerhetshot.

Förslaget har skrivits in i partiets principprogram och väntas röstas igenom vid Landsdagarna i Västerås under helgen.

LÄS ÄVEN: Åkesson: Svenskt medborgarskap ingen mänsklig rättighet