Sveriges television gjorde inget fel när ukrainska flyktingkvinnor pekades ut som horor. Det beslutar den så kallade granskningsnämnden.

Det var den 7 mars i år som SVT-journalisten Elaf Ali, som själv kommer från Irak, antydde att de ukrainska kvinnor som flytt till Sverige livnär sig som prostituerade. Hon hävdade först att de flesta invandrare som kom till Sverige 2022 var ukrainare.

– Men man kanske inte tänker så mycket på det för att de är ljushåriga så de smälter in. Det kanske mest märks på bordellerna, utbrast hon därefter i tv-rutan.

Ukrainsk protest

Utspelet passerade relativt obemärkt fram till en dryg vecka senare, den 15 mars, när Ukrainas Sverigeambassadör Andrij Plachotnjuk uppmärksammade det.

”Jag är djupt upprörd och fördömer bestämt orden från den svenska journalisten Elaf Ali riktade mot ukrainska kvinnor i Sverige i ett av de senaste humorprogrammen ’IFS – invandrare för svenskar’ på den statliga kanalen SVT”, skrev han då i ett inlägg i sociala medier som fortsatte:

LÄS MER: Ukrainsk protest när SVT pekar ut ukrainska flyktingar som horor

”Jag anser att sådana uttalanden är djupt kränkande och helt oacceptabla, med tanke på omständigheterna med den fullskaliga ryska militära aggressionen mot Ukraina, vilket tvingade ukrainska kvinnor att fly utomlands för att rädda sina egna och sina barns liv.”

Sociala medier-uttalandet följdes kort därefter av en officiell protest på den ukrainska ambassadens hemsida, försedd med ukrainska utrikesdepartementets emblem.

116 anmälningar

Den svenska statsanställda journalistens uttalanden om ukrainska kvinnor fick även en hel del uppmärksamhet i ukrainska medier. Men det var inte enbart ukrainare som var upprörda.

Mediemyndighetens så kallade granskningsnämnd överöstes av anmälningar från upprörda svenskar. 116 privatpersoner, bland dem journalister och ukrainska migranter, anmälde inslaget.

LÄS OCKSÅ: SVT ber inte om ursäkt för att ha kallat ukrainska kvinnor horor: ”Det kommer vi förstås inte göra”

Och nu har granskningsnämndens beslut kommit.

”Mot bakgrund av programformen och den vidsträckta yttrandefriheten som ska råda i televisionens anser nämnden att det aktuella skämtet inte passerade gränsen för vad som kan accepteras”, står att läsa i beslutet.

Alltså frias Sveriges television av sin statliga systerorganisation för att ha pekat ut ukrainska kvinnor som horor.

Granskningsnämnden uppmärksammades förra året när den även friade SVT för att ha kränkt finlandssvenskan Linda Karlström. Stockholms tingsrätt gjorde emellertid en annan bedömning – och tilldömde henne ett skadestånd på 100 000 kronor.

LÄS ÄVEN: EXKLUSIVT: Linda Karlström om SVT:s övergrepp: ”Det kändes som att de våldtog mitt hem”