Föreställningen om att jordens undergång är nära förestående om inte demokrati och fri företagsamhet ersätts med grön diktatur har medfört enorma kostnader för såväl hushåll som företag. Nu går tusen företagsledare ut i ett upprop mot EU:s centralistiska och drakoniska lagstiftning som man menar hotar den europeiska industrins överlevnad.

”Det går inte att bara lägga på kostnader”, säger Adam Kanne på kemikoncernen Perstorp i en kommentar om uppropet till Tidningen Näringslivet. Det som åsyftas är konsekvenserna av den klimatalarmistiska ”gröna giv” som EU-kommissionens kontroversiella ordförande Ursula Leyen sjösatte när hon tillträdde 2019.

Konkret har Leyens initiativ lett till att en lång rad lagstiftningspaket klubbats och börjat implementerats med en som många menar orealistisk målsättning att hela EU ska uppnå nettonollutsläpp innan år 2050. Om så ska ske äventyras hela Europas industri och därmed ekonomi, anser de tusen företagsledare som nu undertecknat ett upprop om att göra om och göra rätt.

Grönt hot från Bryssel

Alla regleringar och detaljstyrningar som de förment gröna lagstiftningspaketen innehåller hotar unionens konkurrenskraft. Som motdrag lanserades förra året initiativet ”Europe Unlocked” där kravet riktat mot EU-kommissionen är att hittillsvarande ensidiga klimatalarmistiska fokus måste tillåtas ge vika för för det minst lika angelägna målet att stärka den inre marknaden och främja tillväxt och konkurrenskraft.

Svenskt Näringslivs ordförande Jacob Wallenberg sa i ett uppmärksammat uttalande i samband med att motinitiativet presenterades att EU:s konkurrenskraft har fallit i tjugo år till följd av de drakoniska pålagor från Bryssel som inte hämmar den övriga världens industri. Vi behöver åter sätta konkurrenskraften i fokus, löd budskapet.

Rött hot från Kina

Det största hotet kommer från Kinas statskontrollerade ekonomi där vänsterdiktaturen i Peking kan diktera konstlat låga priser på varor för att medvetet konkurrera ut Europas motsvarande tillverkning. När Leyens EU-kommission samtidigt dikterar gröna villkor som kraftigt fördyrar tillverkningen i Europa blir företagen här chanslösa mot de kinesiska.

Nu slår den europeiska industrin larm om att detta inte fungerar längre. Bryssel måste nyktra till och ta av de gröna glasögonen, rensa upp i den snåriga detaljstyrningen och även se över de subventioner till sådan teknik som man favoriserar som snedvrider marknaden.

Leyen uppvaktad med upprop

Uppropet som kräver detta går under namnet Antwerpendeklarationen, eller ”The industrial deal” och lades nyligen fram för kommissionsordförande Leyen. Hoppet ställs till att nästa kommission som ska väljas nu i juni ska inse att det förmenta men ifrågasatta hotet om jordens nära förestående undergång i en klimatkatastrof inte kan tillåtas äventyra hela den europeiska industrin och västvärldens tillväxt och välstånd.

Bland undertecknarna återfinns Europas största koncerner, ett stort antal branschorganisationer och även flera fackförbund där man insett att massarbetslöshet för arbetare hotar om klimatmålen inte balanseras mot andra viktiga intressen.

– Det går inte att bara lägga på kostnader och detaljstyrning och sedan tro att företagen ska kunna genomföra omställningen och samtidigt vara konkurrenskraftiga, förklarar Adam Kanne på kemikoncernen Perstorp som varit delaktig i att ta fram deklarationen och uppropet.

Grönt experimenterande med elförsörjningen

I uppropet pekar man också på de gröna experiment med energiproduktionen som lett till höga elpriser. Kärnkraft har lagts ned till förmån för vindkraft med ideologiska företecken och utan hänsyn till hur det drabba såväl hushåll som elintensiva företag. Tyskland är skräckexemplet där industrin nu backar dramatiskt men även i Sverige har rödgröna energipolitiska beslut skapat elkaos.

– Som det sett ut hittills så har EU styrt mot förnybar energi. Det är inte en effektiv omställning om du utesluter andra kraftslag som dessutom skapar stabilitet och planerbarhet. Vi behöver förnybar energi i kombination med kärnkraft. Utöver det måste vi snabbt bygga ut näten, säger Adam Kanne.

Skogsnäringen på knäna

Den svenska skogsnäringen är en annan bransch som börja gå på knäna till följd av diktat från Bryssel. Där har man bestämt att EU-ländernas skog måste lämnas orörd. Detta med hänvisning till att målet att binda koldioxid måste ges företräde framför skogsindustrin.

– Det går så klart tvärs emot det svenska skogsbruket och skogsindustrin, konstaterar Skogsindustriernas vd Viveka Beckeman till TN.