I helgens EU-val stack Sverige ut och blev ett av få europeiska länder där vänstern och de gröna inte backade och där de nationalkonservativa inte ökade. Enligt Vänsterpartiet bidrog frågan om kriget mellan Israel och terrorgruppen Hamas till partiets ökade stöd, vilket i sin tur återaktualiserar frågan om folkutbytet där en kraftigt förändrad demografi snart omöjliggör för den svenska delen av befolkningen att själva avgöra resultaten i framtida val.

Vänsterpartiet blev det parti som ökade mest i söndagens EU-val – elva procent är en ökning med 4,2 procentenheter jämfört med valet 2019.

Valresultatet tolkar bland andra S-ledaren Magdalena Andersson som att ”det blåser vänstervindar” och under valkvällen lyfte man fram det ”rödgröna laget” med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

I Göteborg får Vänsterpartiet ett stöd på 17,6 procent – exakt lika mycket som Miljöpartiet.

– Vi tackar göteborgarna för förtroendet, säger partiledare Nooshi Dadgostar.

LÄS ÄVEN: Vänsterpartiet: EU-valet är ett palestinaval

Enligt V-ledaren har göteborgarna röstat på de frågor partiet pratat om i valrörelsen, men även kriget mellan Israel och terrorgruppen Hamas.

– Och sen ser vi också att vi får ett starkt stöd i frågan om att få slut på mördandet på Gaza-remsan. Det har spelat in i den här valrörelsen, och det finns ett mycket starkt stöd bland göteborgarna att få stopp på folkmordet på palestinierna, säger hon till Göteborgs-Posten.

Även Daniel Bernmar, Vänsterpartiets gruppledare i Göteborg, pekar delvis ut Gazafrågan som skälet till framgångarna.

– Vårt arbete för fred och frihet för den palestinska befolkningen har spelat roll.

”Det är Palestinafrågan”

Även i Stockholms invandrartäta stadsdelar gick Vänsterpartiet framåt och fick drygt 40 procent i vissa områden.

Hassan Jama (V) är ordförande i Årsta-Enskede-Vantörs stadsdelsnämnd och är säker på sin sak:

– Det är Palestinafrågan, säger han till SvD.

Jama berättar att många personer som bor i områdena i fråga har utomeuropeisk bakgrund och kom fram till partiet och sa att man skulle rösta på V på grund av den palestinska frågan.

Samtidigt var valdeltagandet lågt generellt i söndagens val, och avsevärt lägre i dessa områden.

Demografi

I valet var det tydligt att vänsterpartierna lyfts upp av framför allt utomeuropeiska invandrare, som håller på att bli en sådan pass stor grupp att de kan avgöra framtida val och omöjliggöra nya konservativa regeringar, dessutom på grund av frågor som inte har något med svensk inrikespolitik att göra.

Vad det verkligen handlar om är vänsterns avsky för judar och i framtiden kommer hela Sverige att vara som Malmö, är varningen från komikern Aron Flam:

LÄS ÄVEN: Nyval i Frankrike efter stora framgångar för nationalkonservativa