Sveriges televisions ”expert” på Ukrainakriget, överstelöjtnant Joakim Paasikivi, kommer fortsättningsvis vägra prata med Dagens nyheter. Anledningen är att Paasikivi kritiserats av DN-krönikören Johan Croneman.
– Det är otroligt oprofessionellt, säger Croneman till Samnytt
.

Det var i tisdags som Dagens nyheter publicerade en krönika, signerad Croneman, som kritiserar den svenska rapporteringen om kriget i Ukraina. Krönikan handlar bland annat om att svensk media tycks överdriva ukrainska framgångar, liksom ryska misslyckanden.

Inte minst sågas överstelöjtnant Joakim Paasikivi, lärare på Försvarshögskolan och statstelevisionens guru på kriget, som allt sedan den ryska invasionen förklarat för tv-tittarna vad det är som händer vid fronten.

”Vi har hört Joakim Paasikivi odugligförklara de ryska styrkorna i snart två år nu. Vad är syftet?” frågar sig Croneman och tillägger senare:

”Man frågar sig om det inte finns någon annan samtida expert än Joakim Paasikivi, kanske till och med någon som inte så uppenbart har tagit ställning i konflikten?”

Bojkottar DN

Efter att krönikan publicerats hörde Paasikivi av sig till DN:s redaktionsledning.

– Han meddelade oss kort att han inte längre vill vara med, säger chefredaktör Peter Wolodarski till tidningen Journalisten.

Wolodarski konstaterar att Paasikivi tidigare reagerat på kritik mot honom i tidningen, men efter Cronemans krönika ska relationen ha ”havererat totalt”.

I sociala medier har dessutom en kampanj inletts bland aktivister i den Nafo-konspiracistiska miljön. Den uppmanar folk att säga upp sin DN-prenumeration i protest mot den ifrågasättande krönikören.

LÄS ÄVEN: Paludan om Wagneranklagelserna: ”En propagandagrej från TV4”

Bloggaren och debattören Lars Wilderäng uppmanar till DN-bojkott. Faksimil

Syftet är att utöva eknomiska påtryckningar på den vänsterliberala tidningen.

”Otroligt oprofessionellt”

Johan Croneman kommer dock fortsätta skriva för Dagens nyheter, trots påtryckningarna, och låter sig inte påverkas av kampanjen.

– Jag har pratat med mina chefer så jag känner ju till detta. Jag har deras fulla stöd, säger han till Samnytt.

Han förvånas samtidigt av Paasikivis agerande.

– Det är otroligt oprofessionellt. Det är förvånansvärt att han försöker styra vilka och vem som ska få ställa frågor till honom. Så fungerar inte svenska medier. Så fungerar inte Dagens nyheter, säger Croneman.

– Om han är expert, och han har i princip varit i alla typer av media nästan varje dag i ett och ett halvt års tid. Är man ute i den typen av offentlighet, så får man ändå räkna med att det finns en eller annan röst som har en annan syn på saken än vad han har. Om han inte tål det, så är det högst anmärkningsvärt.

”Jag har ingenting att säga”

Samnytt har även pratat med Johan Paasikivi, som väljer att inte svara på våra frågor.

– Du, jag sitter illa till så jag har ingenting att säga. Så, tack ska du ha. Hej! säger han när Samnytt ringer upp.

Skulle du vilja prata vid ett senare tillfälle?

– *Klick*.

LÄS ÄVEN: EXKLUSIVT: Han är ”ryske agenten” som påstås sno fartkameror åt Putin