Medan kriget mellan Israel och Hamas, och den efterföljande explosionen av judehat som migranter från Mellanöstern tagit med sig till västvärlden, får stor uppmärksamhet är det desto tystare om det mosképrojekt som just nu pågår i Sverige. Målet är att bygga en ny moské varje månad här.

Trots att projektet med salafistinriktade – en ultrakonservativ inriktning inom islam – moskéer kan få stor betydelse för Sveriges utveckling är det inget som överhuvudtaget debatteras, konstaterar journalisten Sofie Löwenmark, som vanligtvis granskar islam på sajten Doku, i en krönika i Expressen.

Mosképrojektet Vi Mår Bra startade i början av året med målet att bygga en ny moské i Sverige varje månad. Det långsiktiga målet är att varje svensk stad ha minst en moské. Hittills ska man ha samlat in mer än 100 miljoner kronor och tolv byggprojekt är planerade.

LÄS ÄVEN: RAPPORT: Islam ett hot mot det svenska samhället

Tidigare använde man sig av mottot ”för varje koran som bränns bygger vi en ny moské” och nu används kriget mellan Israel och Hamas på samma sätt för att motivera insamlingen.

Exempel finns på hur ledare säger en sak till svensk media men på sociala medier ger uttryck för ett grovt judehat och starkt stöd för terrorgrupper.

Det relevanta för samhället som helhet är naturligtvis frågan om vilka som kommer driva moskéerna. Vad barnen kommer att lära sig i koranskolorna, vad moskéledningen har för kvinnosyn, vad som kommer att förkunnas i lokalerna och, i grunden, hur de tongivande i moskéerna ser på det svenska och västerländska samhället.

Att en demokratifientlig gruppering leder ett landsomfattande projekt om moskébyggen är kort sagt en mycket allvarlig sak. För vad innebär det för ett sekulärt och jämställt västerländskt land att salafistiska krafter får allt starkare närvaro och inflytande? 

LÄS ÄVEN: Jamals insamling gav miljoner till moskébygge – ska bygga många fler moskéer