I mitten av januari utsattes en handikappad kvinna för en bestialisk våldtäkt i södra Storstockholm som resulterade i att hon fick sövas ned på grund av svåra skador. Den misstänkte gärningsmannen är afghansk medborgare och år 2018 erhöll han ett utvisningsbeslut – men räddades kvar av gymnasielagen.

Fredagen den 15 januari mottog polisen larm rörande en våldtäkt i Huddinge. Enligt uppgifter ska den utsatta kvinnan ha varit under 20 år och haft en intellektuell funktionsnedsättning, något som Aftonbladet var först med att uppmärksamma.

LÄS ÄVEN: Afghan försökte våldta ICA-anställd: ”Alla behöver sex”

Kammaråklagare Anton Tunving vid Södertörns åklagarkammare utreder ärendet och han har uppgett för media att gärningsman och brottsoffer har haft en kortvarig relation.

Enligt Tunving har offret själv pekat ut mannen för våldtäkten. De skador som mannen ska ha orsakat den handikappade flickan har varit omfattande och därför har hon vårdats nedsövd.

Samhällsnytt har varit i kontakt med kammaråklagare Anton Tunving vid Södertörns åklagarkammare som berättar att han begärde den afghanske mannen omhäktad idag. Mannen förnekar brott.

Fick utvisningsbeslut men räddades kvar

Samhällsnytt kan berätta mer om den misstänkte gärningsmannens bakgrund. Den numera 21-årige mannen invandrade till Sverige i samband med migrantkrisen år 2015 varpå han ansökte om asyl.

Det framgår av ett beslut från Migrationsverket daterat 2018-01-10 att mannens ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd, flyktingstatusförklaring och skyddsstatusförklaring ska avslås. Bland annat trodde Migrationsverket inte på att mannen var underårig vid den tidpunkten. Ett ålderstest som gjordes med hjälp av röntgen har visat att han med största sannolikhet är äldre än den uppgivna åldern.

I handlingarna går det att läsa att mannen har levt större delen av sitt liv i Afghanistan och att myndigheten bedömer att han kan klara sig genom att flytta till huvudstaden Kabul som en trygg plats i landet.

Vidare poängterar Migrationsverkets utredare att mannen ”är en frisk, arbetsför ung man” och därför kapabel att återvända och klara sig.

Migrationsverkets beslut överklagades till migrationsdomstolen vid Förvaltningsrätten i Stockholm. I sin överklagan poängterade den afghanske mannen särskilt att han anser sig vara välintegrerad i det svenska samhället. 2018-06-12 meddelade rätten att man tillstyrker myndighetsbeslutet och avslår överklagandet.

Även den högsta instansen Migrationsöverdomstolen har gått på Migrationsverkets linje och meddelade 2018-08-17 att man inte beviljar prövningstillstånd:

Men alla avslag till trots beviljas mannen samma år ett uppehållstillstånd i Sverige med stöd av gymnasielagen som drevs igenom av den rödgröna regeringen med stöd från Centerpartiet. Enligt en handläggare på Migrationsverket som Samhällsnytt varit i kontakt med har mannen tilldelats ett uppehålls- och arbetstillstånd som sträcker sig fram till 2023-01-15.

God man: ”Vi satt också i ett sådant här ärende tidigare med polis”

På tisdagseftermiddagen var Samhällsnytt i kontakt med 20-åringens före detta gode man. Personen berättar att 20-åringens ålder blev uppskriven innan han fyllde 18 år och i samband med detta förlorade han rätten till god man och de två tappade kontakten.

Enligt den tidigare gode mannen tränar den misstänkte gärningsmannen aktivt kampsport, däribland MMA – vilket kan förklara de svåra skadorna hos offret.

Den gode mannen berättar även för Samhällsnytt att mannen även ska ha figurerat som misstänkt i en annan våldtäktsutredning. Händelsen ska ha inträffat vid ett misstänkt sexköp i Stockholm, men utredningen kom sedan att läggas ned. Så här beskriver hans gode man det inträffade:

– Vi satt också i ett sådant här ärende tidigare med polis. Men då var han inte myndig.

– Det var väldigt speciellt. Alltså det lades ned och det var väldigt konstigt alltihop. Han berättade vad som hade hänt och det var ju ingen våldtäkt. Det var ju inte så men däremot så vet jag att han befunnit sig på platser som varit suspekta. Man kanske inte befinner sig på Malmskillnadsgatan om man inte har så mycket att göra där.

Hur uppfattade du honom som person?

– Det är lätt att tycka om honom och han kan ställa sig in. ”Åh, jag känner mig lite hungrig”. ”Vad tråkigt” kan man svara – då frågar han ”kan inte du och jag gå ut och äta?”

Hur det kommer sig att han var kvar i Sverige trots utvisningsbeslut år 2018?

– Han omfattades av gymnasielagen.

LÄS ÄVEN: Vägra covid-test ny metod att slippa utvisas

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.