Tidigare svenske toppdiplomaten Hans Blix kritiserar det militäravtal som Sverige slutit med USA. Han undrar om politiker och allmänhet är insatta i vad avtalet innebär.

Avtalet skrevs under av försvarsminister Pål Jonson (m) och hans amerikanske motsvarighet Lloyd James Austin III i början av december förra året. Enligt det får den amerikanska militären bland annat tillgång till sjutton svenska militärbaser, och ger även USA möjlighet att stationera kärnvapen på svensk mark.

LÄS ÄVEN: Regeringen sluter militäravtal med USA – får använda svenska baser

Innan sommaren ska riksdagen slutgiltigt godkänna militäravtalet. Efter att ha godkänts gäller det i tio år.

Kritiseras av tidigare toppdiplomat

Nu kritiserar tidigare toppdiplomaten Hans Blix militäravtalet i en intervju med Göteborgs-posten.

– Det framstår som ett självständigt avtal och förefaller att ge USA helt fria händer beträffande storlek, utrustning och användning av baser, säger han till tidningen.

Blix menar att Sveriges anslutning till Nato, som bygger på mer ömsesidigt försvarssamarbete med övriga medlemsländer, hade varit tillräckligt. Det särskilda avtalet med USA ger det landet ”carte blanche” att ensidigt besluta om byggandet av militärbaser i Sverige, menar han.

Den idag 95-årige före detta toppdiplomaten befarar att militäravtalet kan komma att användas för verksamheter ”som USA anser sig kunna behöva som världspolis” – och hoppas att riksdagen noggrant går igenom och debatterar det innan beslut fattas.

Hans Blix var Sveriges utrikesminister (Folkpartiet) i slutet av 70-talet och generaldirektör för Internationella atomenergiorganet (IAEA) under 80- och 90-talen.

LÄS ÄVEN: Här hamnar USA:s militärbaser i Sverige