År 2023 är till ända och här kommer ett litet bokslut över året som gått men också över flera saker att se fram emot 2024.

Samnytts redaktion vill börja med att tacka alla som läser tidningen och samtidigt hjälper till att dela våra artiklar på sociala medier och till vänner och bekanta.

Viktiga artiklar

Samnytt försöker hela tiden fokusera på att göra egna nyheter, egna gräv och egna granskningar. I den övriga bevakningen har vi ambitionen att få med vinklar och fakta som andra medier utelämnar. Det är centralt för en tidning som vår, ger mervärde till våra läsare och fyller en lucka i det svenska medielandskapet. Här är ett litet urval av viktiga artiklar som vi har publicerat under året:

Nadim Ghazale körde för fort – slapp straff
Den mediekände polisen Nadim Ghazale åkte fast i en fartkontroll utanför Borås, men slapp undan straff och fick behålla körkortet. Kort efter Samnytts avslöjande slutade han sitt jobb som polis.

Nye C-ledarens kusin ingår i Erdogans inre krets
Samnytt kunde avslöja att Centerpartiets ledare Muharrem Demirok har en kusin som är högt uppsatt i Recep Erdogans regim i Turkiet. Efter vårt avslöjande tog Demirok plötsligt avstånd från kusinen.

Här är forskarna bakom Säpos attack mot alternativmedia
Säpo larmade om en ny typ av extremistmiljö i landet – aternativmedia som ”sprider antistatliga konspirationsteorier” och pekas ut som ett ”hot mot det fria och demokratiska samhället”. Samnytt kunde berätta mer om de vänsterliberala forskarna som, på uppdrag av Säpo, hade kartlagt alternativmedier och oliktänkande.

S-politikerns dotter jobbade som läkare med FALSK läkarexamen
S-profilen Ahmed Ali Salads dotter Nawaal Ali Salad var verksam med falsk läkarexamen och hade lyckats få jobb som läkare vid en vårdcentral i Region Västernorrland. Enligt Samnytts granskning har hon endast läst 9 poäng på Karolinska institutet, som hon påstår sig ha en läkarexamen från.

Alla taxichaufförer som våldtar kunder är invandrare
Samnytt genomförde en granskning av hundratals ärenden där taxichaufförer fått sin legitimation indragen. Det framgick av granskningen att alla taxichaufförer som våldtar eller sexofredar sina kunder är utlandsfödda.

Här är SVT:s och DN:s Malmöbo som ”hälsar på 100-årig mormor i Gaza” – är palestinsk diplomat
SVT och DN ryckte ut för en ”Malmöbo” som ”åkte till Gaza för att hälsa på sin 100-åriga mormor” men sedan fastnat där efter kriget. Samnytt kunde berätta att ”Malmöbon” är fast i sitt hemland där han frekvent vistas och även arbetar som diplomat åt president Mahmoud Abbas. Samtidigt som palestiniern hävdade att han besöker sin mormor, skrev han på Facebook år 2018 att mormodern gått bort.

Nya rikspolischefen medlem i Expo-knutet nätverk
Samnytt uppmärksammade att Sveriges nya rikspolischef Petra Lundh är medlem i det kritiserade nätverket Hilda, som leds av vänsterextrema Expos ordförande, juristprofilen Anne Ramberg.

Här dansar polisen med åtalad för knuff av ukrainsk man i vattnet
Samnytt berättade att en uniformerad polis i Malmö har roat sig med att dansa på sociala medier med en av de fem araber som åtalats misstänkt för delaktighet i dådet där en ukrainsk man slängdes i vattnet i Sydhamnen.

Fick medalj av polisen efter korankravaller – åtalas för stenkastning mot polisen
22-årige Malmöbon Younes Al-Dahdouli åtalades för grovt sabotage mot blåljusverksamhet sedan han deltagit i stenkastning mot såväl poliser som politikern Rasmus Paludan. Samnytt kunde berätta att Al-Dahdouli tidigare fått medalj av polisen för ”stort mod och civilkurage” i samband med tidigare Paludan-besök.

Alternativmedie-fientlig i staben när regeringen beslutar om nytt mediestöd
Henrik Sundbom, uttalad motståndare till alternativa medier, var med i staben på Kulturdepartementet när regeringen beslutade om nytt mediestöd.

Poliskvinna hade kärleksrelationer med kriminella – fick sparken och anställdes av BRÅ
En kvinnlig brottsutredare på polisen, som arbetade med att analysera hemliga avlyssningar och telefontömningar rörande gängkriminella, hade samtidigt kärleksrelationer med gängkriminella. Kvinnan skrev kärleksbrev och skickade nakenbilder till en gängkriminell och hade även intima möten på hotell med en annan kriminell. Kvinnan sparkades från polisen och åtalades. Trots det fick hon snabbt nytt arbete på Brottsförebyggande rådet (Brå).

De är männen bakom Miss Busty och Miss Shameless Winehore
Samnytt avslöjade personerna bakom de båda karaktärerna Miss Busty och Miss Shameless Winehore. Männen som klär ut sig till kvinnor och kritiserats för att de turnerar på landets bibliotek och skolor och läser hbtqi+-sexualiserade sagor för barn.

Greta tar ny hjälp av 1.Cuz – gangstern umgås med Dödspatrullens mördare
Klimataktivisten Greta Thunberg bjöd återigen in gangsterrapparen 1.Cuz till att uppträda vid klimatstrejken ”Fridays For Future”. Klimatrörelsen ser inga problem att samarbeta med den gängkopplade artisten – som även umgås med en dömd mördare från ökända Dödspatrullen.

Generalkonsulns fru bakom lapp där Paludan kallades idiot
Samnytt uppmärksammade vem som skrev den hatiska lapp som placerades i fönstret på Sveriges generalkonsulat i Istanbul.

Här är ”svenskarna” som evakuerades från Sudan
I samband med den våldsamma konflikten i Sudan evakuerade Sverige, enligt media och myndigheter, vad som uppgavs vara ”omkring 100 svenskar”. Samnytt kunde visa bilder på ”svenskarna”.

Dockskådespelare utbildar blivande poliser – ska ”daltas” vid ingripanden
Samnytt kunde berätta att en dockskådespelare under många års tid har varit anställd som adjunkt på Linnéuniversitetets polisutbildning för att lära ut konflikthantering och andra möten med misstänkta brottslingar. Samnytt tog del av vittnesmål från en polis som tidigare undervisats av dockskådespelaren – och kunde avslöja att hon än idag är anställd för att utbilda blivande poliser i deras bemötande vid ingripanden.

Sjuksköterska drogade och våldtog patient – är på fri fot
Samnytt kunde berätta att den 39-årige sjuksköterska som åtalas för att ha våldtagit en patient i Malmö sensommaren 2022 är på fri fot. Detta trots att rättegångsbalken säger att våldtäktsmisstänkta ska häktas, och trots att den åtalade inte är svensk medborgare. När Samnytt konfronterar åklagarna – skyller de misstaget på varandra.

Åtalad i gäng som drog ned bikini på elvaårig flicka arbetar som elevassistent
En av de män som åtalades för grov misshandel mot en pappa utanför ett badhus i Lund, som hämnd för en polisanmälan om sexofredande mot en elvaårig flicka, arbetar som elevassistent på en grundskola i Malmö.

Så enkelt blåstes Billström och Jonson av ryska trollen
Samnytt kunde avslöja att de ryska busringarna ”Vovan och Lexus” – som knyts till ryska makteliten – lyckades lura såväl utrikesminister Tobias Billström (M) som försvarsminister Pål Jonsson (M) med hjälp av en falsk domänadress.

Samnytt avslöjade SVT-profil som förnedrade kortväxt – nu har mannen dömts
Vi kunde visa ett videoklipp där en libanesisk SVT-profil förnedrade en kortväxt man som gick en hundpromenad i Helsingborg. Artikeln resulterade i att mannen dömdes för ofredande.

Viktiga händelser – rättsprocesser mot Samnytt

Under året har vi haft fokus på att komma till rätta med Samnytts ekonomi. I början av året betalade vi ut dyra rättegångskostnader efter en underlig och kritiserad dom mot Samnytts ansvarige utgivare Mats Dagerlind rörande grovt förtal.

LÄS MER: HD fastställer kontroversiell förtalsdom mot Samnytt

Tillvägagångssättet med ”lawfare”-attacker från vänstern har fortsatt, bland annat med en stämning från den så kallade ”Näthatsgranskaren” Tomas Åberg som kommer att gå av stapeln i början av nästa år. Avsikten är att tysta våra granskningar, krossa vår ekonomi, svärta ned oss och i slutändan få Samnytt att sluta existera.

LÄS MER: Samnytt under hård attack med nya stämningar

Att se fram emot

• Samnytt investerar i en IT-satsning för att utveckla fina appar till hemsidan. Dessa kommer att finnas på både Android och iPhone och göra användarvänligheten bättre. Håll utkik här efter mer information om det!

• Vi har nyligen genomfört ett viktigt granskande videoreportage från en plats i Sverige som snart kommer att visas för er. Vi vill väldigt gärna fortsätta satsa på videoproduktioner med nedslag runt om i landet och leverera dessa till er på löpande band. Men det är väldigt resurskrävande. Om vår senaste granskning tas emot väl av er, och om den leder till ökat stöd i form av donationer eller prenumerationer, är chanserna större att vi kan fortsätta leverera sådant videomaterial under våren.

Stötta Samnytt

Om du uppskattar tidningen Samnytt och vill se den överleva men även fortsätta växa i medielanskapet – se då till att stötta oss. Vi har inget statligt stöd som de stora medieaktörerna.

Vi ber dig ägna en minut åt att följa med oss som prenumerant från och med 2024 – det kan du bli HÄR, eller om du hellre donerar till tidningen, klicka HÄR. Du tror kanske att just ditt stöd inte gör något skillnad, men det gör det!

Som vi förklarat ovan är etablissemanget oroliga över vår närvaro på den svenska nyhetsmarknaden och skulle väldigt gärna se vår ekonomi förstörd och vår verksamhet gå i graven. Vi har på grund av bräckliga finanser och pågående rättsprocesser mot vänstern skurit ned på antalet journalister, dragit in vår tidigare helgbemanning, slutat med videoproduktioner och dragit ned på våra IT-resurser som bland annat har utvecklat den nya appen till Android och iPhone. Helst går vi såklart i motsatt riktning och satsar för att utmana gammelmedia ännu hårdare, men i dagsläget tillåter vår ekonomi inte det.

Vår enda tillförlitliga inkomstkälla är direkt stöd från våra läsare – ni som uppskattar vår plats i medielandskapet och vill se oss vara här även 2024. Så om du inte vill att det vänsterliberala etablissemanget ska vinna och se gammelmedia återta sitt tidigare monopol, ägna en minut åt att bli prenumerant. Se det som ditt bidrag till ett bättre Sverige!

Avslutningvis vill vi återigen tacka för att du läser Samnytt och önska dig ett gott nytt år!