På onsdagen är det dags för votering i riksdagen om den kontroversiella och omstridda könstillhörighetslagen, där åldersgränsen för den som vill byta juridiskt kön i folkbokföringen föreslås sänkas från 18 till 16 år. Samtidigt är kritiken kraftig både från politiskt men även medicinskt håll.

Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna är de enda partierna som säger nej. Inom framför allt Moderaterna men även Socialdemokraterna finns dock en stark opposition mot respektive lednings vägval.

Kl 16 på onsdagseftermiddagen sker omröstningen i riksdagen och det återstår att se vilka som vågar gå emot sin partiledning och vilka som ger efter för partipiskan.

Under debatten som föregick voteringen deltog bland andra Carita Boulwén (SD) som riktade hård kritik mot lagförslaget.

– Vi riskerar att få en helt förändrad och verklighetsfrånvänd bild av vad kön är, den biologiska skillnaden som finns mellan könen, sa hon och fortsatte:

– Faktum är att det finns två kön. Antingen föds man som flicka eller pojke, kvinna eller man.

LÄS ÄVEN: Svenska folket säger NEJ till könsbyteslagen – men Kristersson hotar M-ledamöter med straff

Det är inte bara från politiskt håll som kritik kommer utan även bland forskare. Jovanna Dahlgren, professor i pediatrisk endokrinologi, menar att riksdagen bör säga nej till förslaget.

– Det är mycket bättre att vänta tills man är vuxen och kan förstå vad det innebär att genomgå irreversibla behandlingar, och framförallt det ultimata sedan med operation, säger hon till statstelevisionen.

Debatten

Kan skjutas upp

Debatten har en lång talarlista och drar ut på tiden, så pass att omröstningen riskerar att skjutas upp. Från Centerpartiet kommer anklagelser om att Sverigedemokraterna, som har många deltagare i debatten, avsiktligt förhalar voteringen – något SD förnekar.

– Detta är en fråga som engagerar många, säger SD:s presschef Oscar Cavalli-Björkman till statstelevisionen.

LÄS ÄVEN: Studie: Vilja byta kön vanligt hos unga – går över med åldern