Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Jamal El-Haj har ingen sonhustru. Åtminstone inte enligt den svenska folkbokföringen. Det kan Samnytt nu berätta.

Bakgrunden är den partiledardebatt i riksdagen under onsdagen då statsminister Ulf Kristersson (M) talar om att det finns en ”terrorromantik” inom Socialdemokraterna, syftandes på den socialdemokratiske riksdagsledamoten Jamal El-Haj.

– Ulf Kristersson, anklagar du Jamal El-Hamas [sic!] för att vara en terrorromantiker? Hans sonhustrus familj utplånades för några dagar sedan. 36 personer, bortsvepta i det här fruktansvärda kriget, svarar Magdalena Andersson med gråt i rösten.

LÄS ÄVEN: Se Anderssons gråt-teater i riksdagen: ”Anklagar du Jamal Hamas för att vara terrorromantiker?”

Aftonbladet följer samma dag upp S-ledarens utspel med att intervjua El-Haj.

– Det stämmer. Min svärdotters familj, 36 personer, mördades allihopa, säger han till den socialdemokratiska tidningen och anklagar i och med det Israel för det påstådda massmordet.

Har ingen sonhustru

Sedan dess har El-Hajs sonhustrus familj diskuterats flitigt i sociala medier, och många frågar sig vilka de är. Samnytt kan nu avslöja att Jamal El-Haj inte har någon sonhustru. Åtminstone inte enligt folkbokföringen. Den socialdemokratiske toppolitikern har två söner, men ingen av dem är gift.

Den äldste av sönerna har visserligen tidigare varit gift. Men den tidigare hustrun, som är född i Sverige, har inga kända familjeband till Palestina, vare sig till Gaza eller Västbanken. Däremot är ex-hustruns pappa ursprungligen från Irak, och är numera folkbokförd i Sverige, medan mamman är född i Norrland.

El-Hajs äldste son skilde sig från den kvinnan 2018 och är sedan några år tillbaka i en ny relation. Hans nya flickvän är emellertid svensk och har svenskfödda föräldrar.

Jamal El-Hajs andre son är inte och har aldrig varit gift. Han är folkbokförd ensam i sin lägenhet i Malmö och är enligt sina sociala medier singel. Han har inga barn.

Resten av Jamal El-Hajs sex barn är döttrar. En av de döttrarna är också gift, men med en man från Tyskland som har bosniskt ursprung.

Från Libanon

Jamal El-Haj är palestinier, men från Libanon. Han kom till Sverige 1984. Sedan 2018 representerar han Socialdemokraterna i riksdagen.

I sociala medier figurerar sedan några veckor tillbaka uppgifter om en händelse i slutet av oktober då ett drygt 30-tal namngivna palestinier i Gaza påstås ha dödats i en israelisk flygattack. Palestinska släktingar till de drabbade uppges bo i Sverige. Det finns dock inget känt släktskap mellan den släkten och Jamal El-Hajs familj.

El-Haj har ett mycket starkt engagemang i den palestinska frågan och deltar på nätet i de kretsar där uppgifterna om den påstådda flygattacken sprids. Han har de senaste veckorna återkommande fördömt Israels attacker i Gaza, men lät bli att kommentera terrordådet den 7 oktober. Han har anklagats för sina nära band till terrorgruppen Hamas.

Samnytt har sökt såväl Magdalena Anderssons presskontakter som Jamal El-Haj för att be dem reda ut frågan om den påstådda sonhustrun och hennes familj. Hittills har ingen svarat på våra frågor.