Under helgen pågår Liberalernas landsmöte i Linköping och där har ett förbud mot slöja i förskola och lågstadium varit en av de mest debatterade frågorna. Till slut beslutade man att säga nej. Man röstade även nej till Sverigedemokraterna i en regering.

Förslaget om slöjförbud kom bland annat från det egna kvinnoförbundet.

– Slöja på barn är en sexualisering och en begränsning av flickors frihet som vi liberaler aldrig kan acceptera, sa Cecilia Elving, ordförande för L-kvinnor.

Partiledningen har dock varit emot och menar att ett förbud skulle vara fel väg att gå. Inför landsmötet skriver man att ”det skulle riskera att många barn i religiöst konservativa muslimska familjer skulle placeras i konfessionella förskolor och skolor, eller helt hållas borta från svenskt skolväsende”.

LÄS ÄVEN: Liberalerna välkomnar tillbaka onanisten

Efter heta diskussioner stod det klart att partiet säger nej till både slöjförbud för barn i förskola och lågstadiet samt till att utreda frågan. I stället har man enats om att verka för att ge personal i förskola, skola och fritidshem ett starkare stöd att stå emot hedersrelaterade krav från föräldrar.

– Skulle man införa ett slöjförbud i skolans lägre årskurser så är jag rädd för att de här flickorna skulle hamna i klorna på de religiösa friskolorna. Det är just de här barnen som kanske mer än andra behöver gå i en vanlig skola där de inte riskerar att hamna i en miljö med hedersförtryck, säger Gulan Avci, partisekreterare.

Man beslutade även att utreda hur brottet olaga tvång kan breddas till att inkludera kriminalisering av tvång att bära religiös klädsel där slöja ingår.

Nej till SD

Ytterligare något man röstade nej till är att släppa in Sverigedemokraterna i en kommande regering.

I den senaste opinionsmätningen från Demoskop fick Liberalerna 2,3 procents stöd.

LÄS ÄVEN: Åkesson: Nu är det jag som ska bli statsminister