Regeringen och Sverigedemokraterna har kommit överens om en ”massiv utbyggnad av ny kärnkraft”. Det meddelas vid en pressträff under torsdagen.

De fyra partierna vill se ny kärnkraft motsvarande minst två storskaliga reaktorer innan 2035 och en ”massiv utbyggnad av ny kärnkraft till 2045”.

En särskild kärnkraftssamordnare utses som ska stödja regeringen i arbetet med ny kärnkraft.

– Den här kärnkraftssamordnaren kommer fungera lite grand som Q gör till James Bond: Kunna komma fram till de där smarta nya verktygen som gör det möjligt att gå ut och, inte rädda världen kanske, men nästan. Klara den gröna omställningen, säger energi och näringsminister Ebba Busch (KD).

Statlig finansiering

Vid dagens pressträff deltog, förutom Ebba Busch, även finansminister Elisabeth Svantesson (M), arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) samt näringsutskottets ordförande Tobias Andersson (SD).

Den aviserade storsatsningen på kärnkraft är ett tillägg till Tidöavtalet. Målsättningen är 100 procent fossilfri elproduktion till 2040.

Regeringen är tydlig med att det kommer kosta pengar att bygga ut kärnkraften, och säger att den erbjuder statliga kreditgarantier till de aktörer som är med och bygger ut kraftslaget.

– Staten behöver finnas med och ta en ekonomiskt aktiv roll för att det här ska komma på plats, säger finansminister Elisabeth Svantesson.