Flera hundra personer har anmält till UD att de vill till Sverige från Gaza. Bland dessa finns de som har svenskt medborgarskap men även de med svenskt uppehållstillstånd – alltså sådana som fått skydd för att vara påstådda flyktingar men sedan återvänt till det de säger sig ha flytt från. Detta väcker frågor, konstaterar migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

Sedan några år tillbaka finns det plötsligt ett stort antal påstådda svenskar som kräver att svenska staten tar dem till Sverige då någon större konflikt bryter ut i de mindre utvecklande delarna av världen, så även denna gång med Gaza.

Mer än 500 personer med någon slags anknytning till Sverige har anmält sig till UD. Hur många av dessa som har svenskt uppehållstillstånd respektive medborgarskap har UD dock inte svarat på, men det väcker frågor säger migrationsministern.

LÄS ÄVEN: Aftonbladet-profil i blåsväder – försvarade Hamas terror

”Det är helt rimligt att man reagerar på de här uppgifterna. Tyvärr är detta inte unikt för Palestina. Att personer med uppehållstillstånd av skyddsskäl reser till sina hemländer väcker frågor”, säger hon i en skriftlig kommentar till TT.

Hon betonar samtidigt att reglerna om återkallelse av status och uppehållstillstånd ska tillämpas och att Migrationsverket har stärkt upp sitt arbete för just detta.

Fler uppehållstillstånd ska återkallas

Efter att myndigheten för ett år sen fick i uppdrag av regeringen och Sverigedemokraterna att prioritera arbetet med återkallelse har tre gånger fler uppehållstillstånd tagits tillbaka.

Det vanligaste skälet till återkallelse har dock inte varit att man reser tillbaka till det man säger sig ha flytt från utan att det framkommit att personen inte längre bor i Sverige.

Regeringen har tillsatt en utredning om hur fler uppehållstillstånd ska kunna återkallas när skyddsskäl saknas.

LÄS ÄVEN: 1 400 judar mördade av Hamas – Malmö mobiliserar mot… islamofobi