I februari förra året försvann en 43-årig kvinna i Jönköping oförklarligt. Orsaken skulle en knapp månad senare visa sig vara att hon brutalt misshandlats, mördats och rånats av en ’palestinsk’ migrant. Mannen döms nu till 18 års fängelse (12 år efter straffrabatt) och utvisning.

Det var den 25 februari som 43-åriga Joullnar inte dök upp som avtalat för att fira sin födelsedag med familjen. Förklaringen var att hon låg död i en skogsslänt övertäckt med granris.

Togs in, släpptes och greps på nytt

Familjen fattade snart misstankar mot 22-årige ’palestinske’ migranten Mahmoud Asalya som som i samband med Joullnars försvinnande tillskansat sig pengar från hennes bankkonto.

Mahmoud togs in av polisen och förhördes men försattes sedan på fri fot. Det skulle dröja till den 20 mars innan Joullnars kropp påträffades – bara 30 meter från Mahmouds bostad.

Tillfogade offret grovt våld

Nu insåg polisen att familjen haft fog för sina misstankar om gärningsman och grep, anhöll och häktade Mahmoud. Den rättsmedicinska obduktionen kunde visa att Joullnar utsatts för grov misshandel med bland annat knytnävsslag i ansiktet.

Ett av slagen hade varit så hårt att Joullnars käke slogs ur led och gick sönder. Därefter hade Mahmoud kvävt den till händer och fötter bundna Joullnar till döds för att sedan dumpa kroppen i en skogsslänt inte långt från sitt hem och länsa hennes bankkonto på pengar.

Mahmoud har nekat till brottet och skyllt på andra men Jönköpings tingsrätt anser det bevisat, bland annat med DNA, bortom varje rimligt tvivel att han begått gärningarna. Utöver mord döms han även för grovt gravfridsbrott för hur han hanterat Joullnars kropp efter mordet.

Hotade vakt i häktet

Han döms också för hot mot tjänsteman efter att när han satt häktad ha hotat en kvinnlig kriminalvårdare med våld som skulle begås av personer han kände. Brottet begicks i samband med att Mahmoud skulle ledsagas från sin cell till ett rekreationsrum där häktade personer kan spela olika spel.

Mahmoud ska betala skadestånd till flera av Joullnars anhöriga på sammanlagt cirka 445 000 kronor, en nota som får tas av skattebetalarna om Mahmoud saknar ekonomiska medel.

Utvisas på livstid

Efter avtjänat straff ska Mahmoud utvisas utan bortre tidsgräns. Eftersom han hävdar sig vara ’palestinier’ kan utvisningen dock bli svår att verkställa, beroende på hur situationen i området ser ut då.