Samnytts ansvarige utgivare Mats Dagerlind döms av Stockholms tingsrätt till en månads fängelse för yttrandefrihetsbrottet förtal och grovt förtal av Näthatsgranskaren Tomas Åberg i ett civilmål som denne drivit. Detta för nyhetsbevakande artiklar om andra rättsprocesser som Åberg varit inblandad i.

Åtalet gällade inledningsvis 13 punkter, men 10 av dessa ansågs inte vara förtalsgrundande av en jury. Dock ansåg juryn att tre åtalspunkter utgjorde förtal, vilket tingsrätten också anser.

Konkret handlar det om en artikel där Tomas Åberg stämt en äldre rullstolsbunden sjukpensionär för förtal och två artiklar där Åberg stämt journalisten Joakim Lamotte för förtal. I artiklarna har Samnytt återgett/citerat ett urval av de uppgifter som legat till grund för stämningarna men inte formulerat några egna omdömen om Tomas Åberg.

Mats Dagerlind har nekat till brott och menat att de publicerade uppgifterna inte är förtalsgrundande och att publiceringarna i vart fall varit försvarliga inom ramen för en kriminaljournalistisk bevakning och att Tomas Åberg är att anse som en offentlig person som måste tåla granskning.

– Viktigt att poängtera är att, i motsats till vad gammelmedia rapporterar i fallet, har Samnytt inte pekat ut Åberg som klandervärd, utan det är omdömen som andra gjort, som vi rapporterat om i en nyhetsbevakande kontext utan egna värderingar, säger Mats Dagerlind.

ARTIKLARNA SOM ANSÅGS VARA FÖRTAL:

Artikel 1: Näthatsgranskaren kräver 15 900 kronor av synskadad handikappad fattigpensionär
Artikel 2: Tomas Åberg kräver mer pengar – Lamotte: ”Han vill ha hundratusen av mig”
Artikel 3: VIDEO: Se Joakim Lamottes försvar i domstolen

– Det ska också noteras att detta fall omfattas av en annan lagstiftning än det som Lamotte dömdes för, i och med att vi är ett grundlagsskyddat medium där Yttrandefrihetsgrundlagen samt Tryckfrihetsförordningen går in. Det är något vi anser att tingsrätten inte har tagit tillräcklig hänsyn till, fortsätter Dagerlind.

Mats Dagerlind ska även betala ett skadestånd till Tomas Åberg på 20 000 kronor. Tomas Åberg hade begärt 50 000 kronor men då han förlorat på en majoritet av åtalspunkterna sätts beloppet ned. Av samma skäl får Tomas Åberg även stå för sina egna rättegångskostnader.

– Det är en bisarr dom, som om den står sig kan innebära långtgående inskränkningar i tryckfriheten inte bara för oss utan alla medier som ägnar sig åt kriminaljournalistik. Vi kommer med största sannolikhet att överklaga domen. Den visar att förtalslagstiftningen måste ändras, säger Mats Dagerlind.

Vi behöver läsarnas hjälp – stötta Samnytt i rättsprocessen genom att Swish:a en donation till 123 083 3350 eller bli prenumerant HÄR. Vill du hellre donera finns mer info om det HÄR.