Ekonomiska frihetskämparna (EFF) – ett marxist-leninistiskt parti med mord på landets vita befolkning på agendan – går starkt framåt i opionionsmätningarna inför Sydafrikas parlamentsval senare i år. Det framgår av en färsk opinionsmätning.

Enligt mätningen utförd av Ipsos och publicerad i tisdags skulle EFF få närmare 20 procent av rösterna om valet hölls idag. Det är nästan en fördubbling jämfört med senaste valet 2019.

Samtidigt rasar stödet för Afrikanska nationella kongressen (ANC) – det socialdemokratiska maktparti som styrt landet sedan apartheids avskaffande 1994. Endast lite drygt 40 procent uppger att de tänker rösta på ANC, en minskning med 17 procentenheter jämfört med förra valet.

”Kill the boer”

EFF:s partiledare Julius Malema har gjort sig känd för sin hätska retorik mot Sydafrikas 4,5 miljoner vita invånare. I åtskilliga videoklipp talar eller sjunger han om att mörda vita jordbrukare – boer som de kallas på afrikaans.


– Vi får aldrig vara rädda för att döda. En revolution kräver vid något tillfälle dödande, för dödande är en del av en revolution, har han bland annat sagt.

Malema har vid andra tillfällen uttalat att partiet ”inte manar till mord på vita människor, åtminstone inte just nu” – vilket tolkats som att partiet smider ondskefulla planer inför framtiden.

ANC fick mindre än 50 procent av rösterna i de lokala mellanårsvalen 2021 – för första gången sedan 1994. Det har gjort att det socialdemokratiska regeringspartiet sökt samarbete vänsterut med EFF.

Det är något som oroar inför årets parlamentsval, som kommer hållas någon gång under sommaren. Den vite liberale oppositionsledaren John Steenhuisen, som leder landets näst största parti, har varnat för att en ”domedagskoalition” är på väg att bildas.

”Uppmanar till folkmord”

Svart makt-anhängarnas hatretorik manifesteras återkommande i form av systematiska attacker mot vita jordbrukare på den sydafrikanska landsbygden. Sedan 2010 har minst 800 bönder mördats i över 4000 attacker, enligt siffror från Transvaal Agricultural Union of South Africa (TAUSA) – ett fackförbund för sydafrikanska jordbrukare. Kidnappningar, tortyr och våldtäkter är andra vanliga inslag vid dylika attacker.

Situationen har återkommande uppmärksammats av affärsmannen Elon Musk, som själv är född och uppväxt Sydafrika. På sin sociala medier-plattform X hävdar han att Malema ”uppmanar till folkmord på de 4 miljoner vita som bor där”. Och han har uppmanat landets president att agera mot den tilltagande antivita retoriken i hemlandet.

Samtidigt är det känsligt att uppmärksamma den sydafrikanska situationen, som inte anses passa in i rådande politiska ideal i västvärlden. I Sverige brukar exempelvis vänsterextrema Expo, som finansieras med skattemedel, stämpla dem som nämner situationen som ”högerextremister” och avfärda välbelagda fakta om attacker mot jordbrukare som ”konspirationsteorier”.

För två år sedan ledde det till att en företrädare för Sverigedemokraterna varnades av sitt eget parti, efter påtryckningar från den vänsterextrema organisationen, för att han skrivit om situationen i Sydafrika på sin Facebooksida.

LÄS MER: SD internutreder politiker som tog upp situationen för Sydafrikas vita