Under helgen har SVT larmat att Ryssland ”planerar folkutbyte” i Ukraina. Enligt SVT:s uppgifter försöker Ryssland ändra demografin i de områden som tagits över efter invasionen.

Nyheten har publicerats på SVT:s hemsida och SVT text-tv. Den första rubriken var ”Ukraina: Rysk plan för folkutbyte”. Men senare har SVT plötsligt tagit bort ”folkutbyte” och ändrat rubriken till ”Ukraina: Ryssland vill ändra demografin på ockuperad mark”.

LÄS ÄVEN: Majoritet av Malmöbarn är invandrare – forskare vill se arabiska skolor

SVT varnar för att ”centralasiatiska migranter” tar över området och ”sägs redan nu uppgå till över 100 000 personer”.

Första rubriken.
Uppdaterad rubrik.

SD: Socialdemokraternas politik

På sociala medier är det flera som har reagerat över SVT:s rapportering. En av dessa är SD-toppen tillika justitieutskottets ordförande Richard Jomshof. Han skriver att Rysslands planer påminner honom om den politik som Socialdemokraterna har bedrivit under de senaste 20-30 åren i Sverige.

Andra frågar om SVT har fallit för ”konspirationen” att det kan pågå folkutbyte. Detta med hänvisning till den vänsterliberala uppfattningen i Sverige där det är en konspiration att det pågår stora demografiska förändringar.

S förnekar folkutbyte i Sverige

Samnytt har i flera artiklar uppmärksammat den demografiska förändringen i Sverige. Men enligt Socialdemokraterna pågår det inget som kan liknas vid det.

LÄS ÄVEN: Vänsterradikal rasforskare bekräftar pågående ”folkutbyte”

År 2020 framförde Morgan Johansson (S), tidigare justitie- och migrationsminister, att folkutbyte är en ”högerextrem” myt.

– Sedan lång tid tillbaka har vi sett de allra mest högerextrema säga att Sverige är utsatt för ett folkutbyte. Det där har ni hört.

Se Johanssons svar:

LÄS MER: Ekeroth: ”Här är folkutbytet, Morgan”