Attentatsmän utsända av Ukrainas säkerhetstjänst sprängde sent under torsdagskvällen, lokal tid, Severomujskijtunneln i östra Ryssland. Det uppger ukrainska källor för Politico. Järnvägstunneln är förutom för Ryssland även viktig för Kina.

Det är vid halv elva-tiden på torsdagskvällen som ett godståg med dieseltankvagnar på väg genom Severomujskijtunneln i Sibirien börjar brinna.

Tunneln började byggas på 1970-talet, blev klar 2003 och skär genom Severomujbergen – en bergskedja med toppar som når över 2500 meter. Den är som en del av Bajkal-Amur-järnvägen en viktig länk för tågtrafik mellan Ryssland och Kina.

Google maps/Faksimil

Det ryska statliga tågbolaget RZD avfärdar i en kort notis initialt branden som en olycka vållad av en kortslutning. Brandbilar skickas till platsen och tågtrafiken dirigeras om till en annan sträcka, som inte går genom tunneln, ”med en något längre resväg”, heter det.

Ukraina: Vi sprängde tunneln

Efter några timmar hävdar emellertid ukrainska källor att branden är resultatet av ett ukrainskt attentat. Fyra sprängladdningar ska ha detonerats när godståget passerade genom tunneln, säger en ukrainsk tjänsteman till Politico.

”Det här är den enda ordentliga förbindelsen mellan Ryssland och Kina. Och just nu är denna förbindelse, som Ryssland använder, inklusive för militära transporter, lamslagen”, säger talesmannen.

Det är ingen hemlighet att ukrainska sabotage- och terrorgrupper är verksamma i Ryssland. Men om de ligger bakom en attack mot Severomujskijtunneln – 600 mil från Ukrainas östra gräns – så är det på en ny nivå.

Ryssland startar terrorutredning

Under fredagseftermiddagen rapporterar ryska tidningen Kommersant att en utredning om terrorbrott inletts mot ”oidentifierade personer” med anledning av branden i den drygt 15 kilometer långa sibiriska tunneln.

Den ryske dumaledamoten Andrej Guruljov går dessutom ut och kräver ett ”gigantiskt säkerhetssystem” för de ryska järnvägarna. Severomujskijtunneln har dock redan ett rigoröst säkerhetssystem, med övervakningskameror, vakter, sensorer och särskilda portar som endast öppnas när tåg ska passera genom den. Tydligen inte nog denna gång.

Branden i Severomujskijtunneln uppmärksammas även i Kina. Bajkal–Amur-järnvägen är en viktig transportled för landet då Ryssland kommit att bli en allt viktigare handelspartner. I synnerhet efter invasionen av Ukraina har Kina kraftigt ökat sin import av rysk olja.

Det gör att man i Kina misstror de ukrainska påståendena om att de skulle ligga bakom attentatet.

”Men vi måste samtidigt inse att oavsett om denna incident vållades av den ukrainska underrättelsetjänsten eller inte, så visar det faktum att Ukraina nu vågar hävda att de ligger bakom att de har för avsikt att skära av viktiga transportlinjer som förbinder östra och västra Ryssland, såsom järnvägen mellan Belarus och Afghanistan, och därmed störa de sino-ryska förbindelserna”, skriver en kinesisk bedömare som tror att Kina nu kommer höja sin egen beredskap med anledning av händelsen.