Ukraina kommer förlora kriget mot Ryssland om man inte omedelbart får betydligt mer stöd från USA. Det säger landets president Volodymyr Zelenskyj.

Det är i en intervju med PBS Newshour som den ukrainske presidenten målar upp en dyster bild av situationen vid fronten.

– De har obegränsat med folk och massor av artillerigranater. De använder tusentals drönare mot oss. Hur ska man slåss mot dessa tusental om man inte har vapen att skjuta ned dem med? säger han.

Zelenskyj fortsätter utläggningen med att påpeka att Ryssland har 30 gånger fler stridsflygplan än Ukraina, och tio gånger fler artilleripjäser.

– Hur kan man kriga mot Ryssland under de förutsättningarna? frågar han sig retoriskt.

– Med de förhållandena kommer de pressa tillbaka oss varje dag.

Rysk offensiv

För en månad sedan uttalade sig Zelenskyj optimistiskt om situationen vid fronten.

– Våra befäl, vår militär, har stoppat den ryska offensiven i östra Ukraina, hävdade han då.

Sedan dess tycks Zelenskyj ha anammat den lägesbild som hans överbefälhavare Oleksandr Syrskyj har. Syrskyj, som fått utmärkelsen ”Ukrainas hjälte” för sina insatser under kriget, har sedan han tillträdde posten varnat för en ohållbar situation vid fronten.

LÄS MER: Ukrainas ÖB: ”Situationen blir allt mer komplicerad”

I ett uttalande på Facebook skriver Syrskyj att ryssarna nu tycks ha siktet inställt på att erövra staden Tsjasiv Jar. Tsjasiv Jar omkring en mil väster om Bakhmut, vilken erövrades av Ryssland förra våren, ses som en nyckelstad för vidare avancemang in i Ukraina.

USA-flyg

Volodymyr Zelenskyj vill ha fler vapen från USA, och hoppas inte minst på amerikanska stridsflygplan.

Han vill även se ett mer direkt engagemang i kriget från Nato och dess allierade. Den ukrainske presidenten påpekar att USA, Storbritannien, Frankrike och Jordanien hjälpte till att skjuta ned drönare och missiler när Iran attackerade Israel den gångna helgen.

– Är Israel en del av Nato eller inte? Här är svaret: Israel är inte ett Nato-land! säger han och menar att de länder som hjälper Israel mot Iranska raketer på liknande sätt borde kunna hjälpa Ukraina med att skjuta ned ryska missiler.